A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata

BME Solar Boat Team

A biztos háttér

Írta: Kiss Bernadett

2017. április 19. - kunlevi

2014-ben nem csak megszületett, de a megvalósítás útján is elindult egy újabb álom. Három BME-s gépészmérnök hallgató életre hívott egy újabb versenycsapatot, mely az addigiaktól eltérően szakított az autó és motortervezési szokásokkal, és egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású hajó tervezésébe kezdett. Ma már tudjuk, hogy mindez nem csak álom volt, hanem a BME Solar Boat Team kezdete.

2016-ra elkészült Rosana, a Csapat első versenyhajója, azonban idáig hosszú út vezetett.

Három éve a tagtoborzást követően elkezdett összeállni az új Csapat, de ez csak a folyamat első lépése volt. Innentől vehette kezdetét az igazi munka, a támogatók és a segítők felkeresése. Ugyanis ahhoz, hogy az álomból valóság lehessen el kellett érni, hogy ne csak mi, de mások is higgyenek a BME Solar Boat Team megvalósíthatóságában, a megvalósításában. Az Audi, a Furukawa, a Plastform és a Porsche Hungária DasWelt Auto a kezdetektől hitt bennünk és az ötletünkben. A belénk fektetett bizalmuknak és az ehhez társuló szakmai és erőforrásbeli támogatásuknak köszönhetően, olyan biztos hátteret kapott a Csapatunk, mellyel tavaly elsőként képviselhettük hazánkat a Hollandiában és Monte-Carlóban megrendezésre kerülő Solar challengeken.

Az Audi kiemelkedő támogatása a kezdeti tervezői szakasztól, egészen a versenyeken való részvételig elkísérte, és mindmáig kíséri is a Csapatunkat. Biztos háttérként szakmai útmutatást és segítséget nyújtottak az alapok lefektetésénél a tervezői munkákban, valamint a kivitelezésnél és a versenyeken való részvételnél segítettek megteremteni az anyagi feltételeket, hogy valóban révbe érhessen egy álom és célba érhessen egy magyar hajó is Hollandiában és Monte- Carlóban. Mindezeken túl az Audi jóvoltából lehetőségeket kaptunk, hogy más egyetemi versenycsapatokkal is megismerkedhessünk, illetve szakmai programok keretében megoszthassuk egymással a tapasztalatainkat. Az Audi által tehát nem csak egy biztosan támogató hátteret kaptunk, hanem egy szakmai közösséghez való tartozás lehetőségét is.

15167501_1520834461266608_583519533824935857_o.jpg

Audi - Győr UniRace Day 2016 november (Forrás: Audi Hungaráia Facebook)

A versenyekre való kijutásig azonban több száz munkaórában dolgozott a Csapat, hogy Rosana a tervezői asztalról tényleges formát öltve vízre kerülhessen. A hajótest kompozit szerkezetének kivitelezésében a Plastform cég nem csak helyszínt és anyagot biztosított, de a szaktudásuk legjavát is megosztotta Csapatunkkal. A hajótest a versenytechnikában jól ismert kompozit technológiával készült, mely nem csak jó minőségű alapanyagot és gyártási módszert követel meg, hanem kellően pontos tervezői munkát is: a mechanika és anyagtudomány területének ismeretét, és gyakorlati alkalmazását. A Csapat meglévő ismereteinek kiegészítésében és bővítésében nyújtott kiemelkedő segítséget a Plastform, akikre akár szakmai, akár munkaerőbeli kérdésekben is számíthatott a Csapatunk.

12494847_845204838938996_7582145904672033594_n.jpg

A hajó működésének egyik legfontosabb részegységét, az akkumulátort a Furukawa cég támogatásának köszönhettük a tavalyi versenyszezonban. A napcellák által létrehozott energia kezelése, kiemelkedő fontosságú a versenyeken való szereplésünk szempontjából. Ugyanis hajónk akkumulátoraiban kizárólagosan olyan energiát tárolhatunk el, melyet a hajó fedélzetén elhelyezett, rendszerbe épített cellák hasznosítanak; a több napon át tartó versenysorozatok alatt, a hajó töltése külső áramforrás segítségével nem megengedett, így az akkumulátor kiemelt szerepet képvisel a sikeres szereplésünkben. A Furukawának köszönhetően nem csak az akkumulátor, de az ahhoz társuló munkák anyagi feltételei is biztosítottá váltak az idei évben is.

dsc_0014_1.JPG

A folyamatos munkavégzésben, a csapat mobilitásának biztosításában és persze a versenyekre való kijutásban, Rosana kijuttatásában nélkülözhetetlen segítséget nyújtott és nyújt ma is a Porsche Hungária DasWelt Auto. Az általuk biztosított Volkswagen személy és kisteher gépjárműveknek köszönhetően az év és a munka minden szakaszában megoldhatóvá vált a hajó és a csapat egyidejű mozgatása. Jóvoltukból a tavalyi versenyeknek két autóval vághattunk neki! Az autók nélkül nem csak a versenyekre való kijutás, de a hajó itthoni mozgatása és szállítása is nehezen megoldható problémát jelentene a Csapat számára. A cég gépjármű parkjának támogatásával válik az álmunk beteljesíthetővé!

20170201_181703933_ios.jpg

img_1396.JPG

Nem csak egy hajónk van, hanem egy biztos támogató hátterünk is, melynek segítségével életre hívhattuk a BME Solar Boat Teamet és megvalósíthattuk Rosanat is. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarboatteam.blog.hu/api/trackback/id/tr7212438055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása