A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata

BME Solar Boat Team

A Solar projekt tervezői szemmel

A projekt tervezői munkálatainak összefoglaló írásával jelentkezünk

2017. március 13. - kunlevi

A BME Solar Boat Team leginkább szerteágazó tevékenységet végző csoportja a tervezőké, amelyben kilenc hallgató dolgozik napról napra saját feladatán. Nem csak a hajótervezői és mechanikai munka, de a műhely és gyártás koordinálása, valamint a következő szezonokra történő előfejlesztések is a csoport feladatai közé tartoznak.

Hajótervező, géptervező, szimulációs és formatervező mérnök hallgatók dolgoznak együtt a siker érdekében, legjobb tudásukat adva. A közös megbeszéléseken vázolt feladatokat, ötleteket többen egyetemi tantárgy keretében dolgozzák ki, és az első vonalaktól a megvalósításig kísérik végig a hozzájuk tartozó egységeket.

 

A 2017-es versenyre átdolgozott hajtásrendszerrel érkezik majd napelemes hajónk, Rosana, mely nagyobb teljesítmény megbízhatóbb átvitelére lesz majd képes. A rendszert úgy terveztük meg, hogy lehetőségünk legyen több különböző feltétel mellett tesztelni a jármű viselkedését. Áramlástani szimulációval, valamint járműdinamikával foglalkozó csapattagjaink is azon dolgoznak, hogy minél pontosabb modellt alkothassunk a járműről, így már a tervezőasztalnál ülve lehetőség lesz a következő hajó viselkedésének becslésére.

20170207_172059332_ios.jpg

A kormányrendszert a pilóták igényeire szabva fejlesztjük tovább, emellett a hajó fedélzete is átalakításra kerül. A hajóra szerelt napelemek mennyiségi optimalizálása mellett biztonságosabb és könnyebb konstrukciót hozunk létre. Fontos gyakorlati és biztonsági szempont, hogy a közúti szállítást, valamint a vízretételt is gyorsan és biztonságosan végezhessük, ezért egyedi utánfutó felépítményt tervez és gyárt a csoport.

A versenyre való felkészülés mellett számos tudásfejlesztő tevékenységet is végzünk. Annak érdekében hogy minél hatékonyabbak legyünk a hajó számítógépes tervezésében, CAD oktatásokon vesznek részt az érintett csapattagok, emellett a technikai dokumentációra is egyre nagyobb figyelmet fordítunk.

A hydrofoil rendszer - szárnyrendszer - fejlesztése külön tudomány, ezért tovább bővítjük az ezzel kapcsolatos elméleti és gyártástechnológiai ismereteinket is. Emellett laborkísérletek formájában végzünk kompozit anyagvizsgálatokat.

Ezen feladatokkal dolgozunk a BME Solar Boat Team céljaiért: még jobbak legyünk az idei szezonban, és a következő hajónk valódi csúcstechnológiát képviselhessen egy élvonalbeli csapatban!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarboatteam.blog.hu/api/trackback/id/tr812335813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása