A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata

BME Solar Boat Team

Rosana és az elektronika

2017. április 02. - kunlevi

Ahogy az már számtalanszor elhangzott a Csapatunk kapcsán, 2 év kemény munkájának köszönhetően született meg a BME Solar Boat Team első saját tervezésű hajója, Rosana. A kizárólag hallgatók alkotta Csapatunk tervezői és kivitelezői munkájában elengedhetetlennek minősülnek a szakmai és eszközbeli támogatások. A 2017-es évben a hajóforma és a kompozit héj nem változik, azonban a legfontosabb elektronikát tartalmazó egység, a fedélzet átalakításokon esik át. Továbbra is a hajó fedélzetén kerülnek elhelyezésre a napelemek, de a már megismert kialakításhoz képest egy keskenyebb, kevesebb napelemet tartalmazó fedélzettel újul meg Rosana.

desktop.jpg

Az átalakításon áteső napelemes rendszer az elektronikai rész egyik legfontosabb egysége. A napcellák által létrehozott energia kezelése, kiemelkedő fontosságú a versenyeken való szereplésünk szempontjából. Ugyanis hajónk akkumulátoraiban kizárólagosan olyan energiát tárolhatunk el, melyet a hajó fedélzetén elhelyezett, rendszerbe épített cellák hasznosítanak; a több napon át tartó versenysorozatok alatt, a hajó töltése külső áramforrás segítségével nem megengedett. A napelemes rendszer optimális működéséért és kihasználtságáért felel a napelemes rendszer töltésvezérlője (MPPT), melyet a Victron támogatásának köszönhetően a tavalyi hollandiai és monte- carloi nemzetközi versenyeken már sikeresen használtunk.

Az MPPT szabályozás megvalósítása a National Instruments jóvoltából CompactRIO segítségével történik. A két eszköz összehangolt működésének célja a maximális hatásfok elérése úgy, hogy a napelemes energiaellátó rendszert változó környezeti hatások és feltételek mellett is, a lehető legnagyobb leadott teljesítményhez tartozó munkapontban lehessen üzemeltetni.

dsc_0014.JPG

Ugyancsak az elektronikai berendezések és azok működése kapcsán projektünk megvalósíthatóságát segítette elő a Lomex mikroelektronikai eszközbeli támogatásával, valamint a Conrad a kivitelezés szempontjából nélkülözhetetlen műhelyfelszerelésekkel – többek között szerszámokkal, csiszolókkal, szerelőlámpákkal - , illetve egyéb elektronikai eszközökkel - fogók, csipeszek - támogatta Rosana létrejöttét és így a csapatunk jövőbeli sikereit is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatást, melyek nélkül nem valósulhatott volna meg a projektünk.

Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarboatteam.blog.hu/api/trackback/id/tr9612396287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása