A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata

BME Solar Boat Team

Hajótervezési feladatok

Etlinger Márton írása

2017. március 24. - K.Dorothy

A BME SBT Hajótervezői csapatával a fedélzet tervezésével foglalkozunk ebben a tanévben. A tavalyi konstrukcióból és a versenyen szerzett tapasztalatokból tanulva a technikai előírásokat figyelembe véve folytatjuk az idei verzió tervezését. A tavalyi hajótest megmarad, így már sok peremfeltétel adott, és kézzel fogható.

A hajó fedélzetén kerülnek elhelyezésre a napelemek. A meglévő kialakításhoz képest kevesebb napelem lesz, egy keskenyebb fedélzet érdekében, figyelve arra, hogy versenyszámok teljesítéséhez kielégítő legyen a napelem rendszerrel történő utánpótlás.

A fedélzet másik fontos feladata a hajótest vízmentességének biztosítása. A mostani fedélzet nincsen rögzítve a hajótesthez, csak forgáspontokban, egy tömítő szalagra szorítjuk rá távtartó rudak segítségével. A tesztelés, és a beázások után mindenképpen rögzített, ténylegesen vízmentes fedélzetet célunk készíteni, szerelő nyílásokkal ellátva. A búvónyílás fedőknek időjárás állónak, a fedélzetnek vízmentesnek kell lennie.

17311815_1351471388209545_1823522593_o.png

A korlátozottan rendelkezésre álló hajtási teljesítmény okán mindenképpen a lehető legkisebb tömegű kialakításra kell törekednünk. Jelenleg a projekt előtervezés szakaszában járunk, a fedélzet nagyrészt napelemenként moduláris lesz.

A meglévő kialakítás hiányosságát pótolva a  hajó trélerről való le- és felrakására emelési pontokat alakítunk ki, hogy négy-öt ember biztonságosan mozgathassa.

 

A tervekkel és kialakításokkal március végére kell, hogy elkészüljünk annak érdekében, hogy az áprilisi hónapot már az aktív műhely feladatok elvégzésével tudjuk tölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://solarboatteam.blog.hu/api/trackback/id/tr4112343805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása