A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata

BME Solar Boat Team

A projekt bemutatása 3. rész - A hajtásrendszer és a szimulációk

2015. június 08. - solarboatteam

Folytatódik a mérnöki munka ismertetése; jelen írásunkban a hajtásrendszert és a hajótest létrehozásához nélkülözhetetlen szimulációkat mutatjuk be röviden.

flu3.png

Hajtásrendszer

A kormányzás és a hajtásrendszer projektünk harmadik olyan egysége (a hajótest optimalizálás és a hidrofoil tervezés mellett), melyből szakdolgozat vagy diplomamunka készül. A rendszert, mely a hajó irányítását végző kormánylapátok mozgatásáért, valamint az elektromotor és a hajócsavar közötti hajtásátvitelért felel, egyik alapító tagunk, Kun Levente Alex tervezi Ez komoly tervezési és méretezési feladatot von maga után, így egy remek diplomamunka születhet belőle. A projekt e részét Dr. Csobán Attila (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gép- és Terméktervezés tanszékének adjunktusa) szakértelme és konzulensi szerepvállalása mellett valósítjuk meg.

vel1.png

Szimuláció

A hajótest optimális megépítése nem jöhet létre áramlástani (CFD) és végeselem számítások (FEM) nélkül, melyeket a csapat két tagja – Urbán László és Csippa Benjamin – hivatott elvégezni. Az összes folyadékkal érintkező és/vagy nagy terhelésű hajó részegység áramlástani és szilárdsági méretezését és szimulációját érdemes elvégezni, mely a test formájának és szerkezetének optimális kialakításában nyújt segítséget. Így csökkenthetjük az ellenállást és a tömeget, ezáltal hajónk nagyobb sebességet, irányíthatóbb mozgást érhet el, a szükséges teljesítmény csökkenése mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://solarboatteam.blog.hu/api/trackback/id/tr117504188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása